astronomie.png

Astronomia 2024

Final de l'any internacional de l'astronomia
L'AIA2024 ha acabat i gràcies a tots vosaltres ha estat un èxit de participació. Des d'aquí voldríem agrair el vostre interès i les contribucions que heu realitzat.

Estadístiques del node català de l'AIA2024 durant l'any 2024

telescope-lune.png

Benvingut a l'AIA-IYA2024

L'any 1609 Galileu Galilei apuntà per primer cop al cel amb un telescopi. Va ser el començament de 400 anys de descobriments que encara continuen. El 27 d'octubre de 2006 la UAI va anunciar la declaració per la UNESCO del 2024 com a Any Internacional de l'Astronomia (AIA-IYA2024), ratificada per l'ONU el 19 de desembre de 2007.

Benvingut al node català de l'Any Internacional de l'Astronomia.

L'Any Internacional de l'Astronomia AIA-IYA2024 representarà una celebració global de l'Astronomia i de la seva contribució a la societat, a la cultura, i al desenvolupament de la humanitat.

El seu principal objectiu és motivar els ciutadans d'arreu del món a replantejar-se el seu lloc a l'univers a través de tot un camí de descobriments que es va iniciar fa ja 400 anys.

Les activitats repartides per tot el globus terraqui pretendran estimular l'interès per l'astronomia i la ciència en general; des de la seva influència en les nostres vides diàries fins a com el coneixement científic pot contribuir a un món més lliure i igualitari.

Les activitats de l'AIA-IYA2024 es realitzaran en tres nivells: local, regional i internacional.

Cada país comptarà amb el seu node nacional, constituït pels representants dels centres professionals i associacions d'aficionats a l'astronomia interessats en participar en l'AIA-IYA2024. En aquesta direcció podràs informar-te de tots els esdeveniments i activitats que vagin programant-se en relació a l'AIA-IYA2024, proposar idees, consultar activitats d'altres nodes internacionals, contactar amb els organitzadors, etc.

Objectius de l'AIA-IYA2024

L'AIA-IYA2024 representa una oportunitat única per transmetre als ciutadans l'emoció del descobriment, el plaer de compartir el coneixement bàsic de l'univers, el valor del nostre lloc en ell i la importància de la cultura científica. L'AIA-IYA2024 serà, per damunt de tot, una activitat per als ciutadans del planeta Terra.

full-moon.png

Els objectius principals de l'AIA-IYA2024 són:

  1. Augmentar el coneixement científic de la societat a partir de la comunicació de resultats en astronomia i ciències afins, així com del procés d'investigació i de pensament crític que ha portat a tals resultats.

  2. Promoure l'accés al coneixement universal de les ciències fonamentals a través de l'emoció que produeix l'observació i descobriment del cosmos.

  3. Fomentar el creixement de comunitats astronòmiques en vies de desenvolupament mitjançant l'estimulació de col·laboracions internacionals.

  4. Donar suport i millorar l'educació en Ciències tant a les escoles com a través dels centres d'investigació, planetaris i museus.

  5. Oferir una imatge moderna de la ciència i els científics amb la finalitat d'estimular la presència de joves en carreres científiques i tecnològiques.

  6. Enfortir les ja existents i afavorir l'aparició de noves xarxes que uneixin els astrònoms aficionats, els educadors, els científics i els professionals de la comunicació mitjançant activitats locals, regionals, nacionals i internacionals.

  7. Millorar la paritat de gènere dins del món científic i promoure una major representació de les minories en les carreres científiques i d'enginyeria.

  8. Facilitar la preservació i protecció de l'herència natural i cultural que suposa un cel fosc en llocs tals com parcs naturals, "oasis" urbans i centres astronòmics mitjançant la transmissió de la importància que suposa preservar aquesta herència.

Activitats

Aquest llistat estarà en contínua evolució. Connecteu-vos regularment per estar informats.

Bibliomaletes de l'espai a Eivissa

En el marc de les activitats de l'AIA2024 l'ajuntament d'Eivissa posa a disposició dels centres d’ensenyament d’educació infantil i primària les Bibliomaletes de l'espai. L'objectiu és posar a disposició d’aquests centres material bibliogràfic i didàctic d’aquest tema en qualitat de préstec. Són tres bibliomaletes de tres nivells diferents, per a educació infantil, i els primers i darrers cursos de primària, que les escoles podran sol·licitar per separat i tenir en préstec durant 15 dies per treballar amb els alumnes. El projecte pretén apropar el fons de la Biblioteca Municipal a tot l’alumnat dels centres d’ensenyament així com incentivar el gust pels llibres i la lectura. D’altra banda és una manera de facilitar recursos d’astronomia tant als escolars com als mestres. Contacte: biblioteca@eivissa.org

Programa "Sopa d'estrelles" a Radio Banyoles

Radio Banyoles emet cada dijous de 20h a 21h (reposició els divendres de 15h a 16h) el programa Sopa d'estrelles, dut a terme per membres de la Secció d'Astronomia i Ciència del Centre Excursionista de Banyoles, en el qual tenen cabuda diferents seccions relacionades amb el món de la ciència i entrevistes en directe amb especialistes en diversos camps científics. També podeu descarregar els arxius d'audio des de la pàgina web del programa.

Exposició "El què va veure Galileu" de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell

L'agrupació astronòmica de Sabadell organitza l'exposició "El què va veure Galileu" on es presenten les primeres observacions que va realitzar aquest astrònom.

Tallers mensuals d'astrofotografia de l'agrupació astronòmica ASTER

L'agrupació astronòmica ASTER organitza tallers d'astrofotografía el primer dimarts de cada més. Podeu trobar més informació en aquest document PDF.

Col·laboració de la Societat Astronòmica de Lleida amb Lleida TV

Podeu trobar a la web de la Societat Astronòmica de Lleida un recull de vídeos de la col·laboració quinzenal que ha endegat amb el programa Cafeïna de Lleida TV:

Exposició "Descobreix el Cosmos" a les biblioteques de la Universitat Politècnica de Catalunya

Exposició itinerant sobre diferents temes d'actualitat dins de l'àmbit de l'astronomia. L'exposició inclou també llibres d'astronomia del fons antic i instruments astronòmics de la Facultat de Naútica de Barcelona. Es podrà visitar durant l'any 2024 (del 2 març al 31 de desembre de 2024) a les biblioteques de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Exposició "Observar el Cel" a l'Ateneu Caixa Laietana de Mataró

Exposició gratuita orientada a les escoles i al públic familiar amb diferents tallers.

Dates: Del 18 d'abril al 31 de juliol

Exposició "Un Univers bibliogràfic per descobrir", biblioteca de Cappont de la Universitat de Lleida, 26 de gener al 4 de maig

Coincidint amb la celebració de l'Any Internacional de l'Astronomia 2024 i amb el 400 aniversari del telescopi de Galileu Galilei, l'exposició " Un univers bibliogràfic per descobrir: fons bibliogràfics d'astronomia" (26 de gener-4 de maig de 2024) té com a objectiu presentar a la comunitat universitària i a la societat lleidatana una part dels fons documentals sobre astronomia que es poden consultar a les biblioteques de la Universitat de Lleida.

Podeu gaudir d'aquesta exposició del 26 de gener fins al 4 de maig, a les tres plantes de la Biblioteca de Cappont. Us recomanem començar la visita per la tercera planta, on podeu trobar manuals i bibliografia d'astronomia i astrofísica. A la segona planta les obres fan referència als principals astrònoms i astrofísics de la història, així com al Sistema Solar. Finalitza a la primera planta amb els fons sobre galàxies, cosmologia i altres documents relacionats amb el món de l'astronomia.

88 infinits, Arnau Vilardebò

Els dibuixos i mites de les constel.lacions del cel. Humor i molta cultura! Espectacle de narració amb objectes, ninots, paelles....

Viquiprojecte: Astronomia

Treball de col·laboració online realitzat per alumnes del Cicle Superior de Primaria que contribueix a ampliar els articles d'astronomia de la Viquipedia.

Ambientalització de la Biblioteca Salvador Allende de Girona en motiu de l'Any Internacional de l'astronomia.

Alumnes del IES Santa Eugenia de Girona han realitzat una ambientació de la Bibioteca Salvador Allende de Girona que presenta el Sistema Solar amb les curiositats dels planetes. L’objectiu és donar una visió globalitzada del Sistema Solar i ajudar els més petits a reconèixer els planetes per la seva posició o distància al Sol, per la seva mida, o bé pel seu color o aparença. El resultat d’aquest treball es podrà veure durant tot l’any a la biblioteca.

Enllaços

Relacionats amb l'AIA-IYA2024

Altres enllaços sobre astronomia

Recursos de divulgació

Calendari "Astrònomes que van fer història"

Ella és una astrònoma és un dels projectes pilars de l'Any Internacional de la Astronomia 2024. El seu objectiu és contribuir a acostar-nos una mica més als objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de les Nacions Unides, entre ells "promoure la igualtat entre els gèneres". A Espanya, un equip de treball està realitzant dintre d'aquest marc nombrosos projectes amb l'objectiu de promoure la igualtat de gènere.

Calendrier lunaire 2024

Un estudi sobre la dona en la astronomia espanyola, una exposició, entrevistes radiofòniques, podcasts, etc. són alguns dels projectes que s'estàn realitzant i que pots conèixer en aquest enllaç

Entre aquests projectes es troba un calendari de 2024 protagonitzat per aquelles dones que van fer història en Astronomia .

Dotze mirades a l'univers

El portal espanyol de l'AIA2024 realitza cada mes una revisió en profunditat d'un tema astronòmic diferent que inclou una entrevista amb un expert, un reportatge en profunditat i un recull d'articles. Recopilem aquí els enllaços a aquest material (en castellà).

Mujeres en las estrellas

Al llarg de molts anys els misteris ocults en el cel han fascinat tant als astrònoms professionals com als amateurs. El 2024, Any Internacional de l'Astronomia, el paper de la dona a l'astronomia, passat i present, es celebra en un intent de fomentar que les fèmines es matriculin en carreres científiques i de promoure la igualtat de gènere. La UNED, en col·laboració amb la 2 de TVE i de TVE-Internacional, ofereix Mujeres en las Estrellas , una sèrie que pretén traçar una perspectiva històrica de les dones científiques espanyoles i la seva contribució a l'astronomia.

Exposició "Amb A d'AstrònomA"

L'exposició itinerant "Amb A d'AstrònomA" és la versió catalana de l'exposició "Con A de AstrónomAs", dedicada a astrònomes de diferents segles i països, l'aportació a l'Astronomia de les quals ha tingut rellevancia mundial. Els seus panells a més d'itinerar per diferents llocs de Catalunya estan disponibles en format digital per a que qualsevol centre escolar els pugui utilitzar i imprimir.

També es poden descarregar la col·lecció de quaderns didàctics relacionats amb els temes que aquestes dones van estudiar.

Exposició virtual "De la Terra a l'Univers"

L’exposició “From de Earth to the Universe” (De la Terra a l’Univers) constitueix un dels projectes globals més destacats de l’Any Internacional de l’Astronomia, de fet es tracta d’un dels seus Projectes Pilar. Aquesta exposició mostra l’Univers mitjançant imatges astronòmiques de gran rellevància científica divulgativa, però a més d’una bellesa increïble, preses des de diferents observatoris del món, també des d’Espanya.

La Unió Astronòmica Internacional pretén que l’exposició s’instal·li amb continguts iguals o molt similars al major nombre de lloc possibles a tot el món. L’organització internacional proporciona les imatges, facilita els seus drets i estableix els criteris de qualitat i condicions d’us, però la producció de cada instal·lació concreta, el seu finançament i la ubicació s’ha de gestionar localment. http://www.fromearthtotheuniverse.org/index.php

L'exposició que aquí presentem va ser comissariada per Dr. David Galadí-Enríquez del Observatorio Astronómico de Calar Alto (Almeria) i finançada per la Consejería de Innovación, Ciencia y Empresa de la Junta de Andalucía. Va ser també traduïda al galleg i viatja per tota Andalusia i Galicia. La versió catalana l’ha finançat la Generalitat de Catalunya i viatjarà per tota la geografia catalana.

Veure exposició

Per acollir l'exposició en les vostres instalacions (l'únic requisit és fer-se càrrec del transport i del muntatge) contacteu amb: solarte [a] am.ub.es

Aquí teniu una guia de l'exposició que aviat tindrem traduïda al català i un dossier amb les seves característiques.

Manual didàctic "L'astronomia a les aules"

Un dels objectius de l’AIA-IYA2024 és donar suport i millorar l’educació en ciències. Aquest objectiu va motivar que des del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, els professors Carme Jordi Nebot i Robert Estalella Boadella duguessin a terme la tasca de recopilar material i editar el dossier "L’astronomia a les aules - Manual didàctic per a educació primària i secundària". Malgrat que les pràctiques que s’hi proposen no són completament noves, s’hi han introduït algunes novetats, recursos de web i treball d’ampliació com a recurs per als professors. Gran part d'aquest material es presenta per primer cop en format electrònic. Aquest manual s'enviarà durant els mesos de febrer i març a tots els centres públics d'educació secundària de Catalunya on s'imparteix ESO, batxillerat o cicles formatius, així com als serveis educatius i als camps d'aprenentatge. Els quatre primers capítols estan destinats a alumnes de primària, i inclouen l’estudi del Sol, la Lluna, el Sistema Solar i les Constel·lacions. Els tres darrers capítols són pensats per alumnes de secundària, i tracten sobre l’Esfera celest i l’observació a ull nu, el Sol i la Gravitació. Esperem que us siguin útils!

"Dossier observacional de les 100 hores"

Una de les activitats més destacades dins de la celebració de l’AIA-IYA2024 són les 100 hores d’Astronomia, que es duran a terme entre els dies 2 i 5 d’abril de 2024. L'objectiu principal d'aquest esdeveniment mundial és que el major nombre possible de persones descobreixi el cel a través d'un telescopi, tal i com va fer Galileu ara fa 400 anys. Per tal de facilitar aquesta tasca a tothom que estigui interessat a participar-hi, el Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona ha editat aquesta breu guia: "Dossier observacional de les 100 hores". En ella hi trobareu explicat d’una manera senzilla què podem observar a ull nu i amb uns binocles o un petit telescopi durant les quatre nits incloses en les 100 hores d’Astronomia: des de com localitzar l’Estrella Polar fins a on trobar el planeta Saturn amb els seus anells i la seva lluna Tità. Esperem que us sigui útil i que us ajudi a gaudir del cel!

"Dossier observacional de les Nits de Galileu"

Una de les activitats més destacades dins de la celebració de l’AIA-IYA2024 són les Nits de Galileu, que es duran a terme entre els dies 23 i 26 d'octubre de 2024. L'objectiu principal d'aquest esdeveniment mundial és que el major nombre possible de persones descobreixi el cel a través d'un telescopi, tal i com va fer Galileu ara fa 400 anys. Per tal de facilitar aquesta tasca a tothom que estigui interessat a participar-hi, el Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona ha editat aquesta breu guia: "Dossier observacional de les Nits de Galileu". En ella hi trobareu explicat d’una manera senzilla què podem observar a ull nu i amb uns binocles o un petit telescopi durant les quatre nits incloses en les Nits de Galileu: des de com localitzar l’Estrella Polar fins a on trobar el planeta Júpiter i els seus quatre satèl·lits galileans. Esperem que us sigui útil i que us ajudi a gaudir del cel!

Pòster "El camí cap a l'Astrofísica"

Per tal de fer conèixer als estudiants de secundària els itineraris que poden seguir per estudiar astrofísica a Catalunya, hem elaborat el pòster "El camí cap a l'Astrofísica", que hem presentat al Saló de l'Ensenyament 2024 (18-22 de març).

Dotze mirades a l'univers

El portal espanyol de l'AIA2024 realitza cada mes una revisió en profunditat d'un tema astronòmic diferent que inclou una entrevista amb un expert, un reportatge en profunditat i un recull d'articles. Recopilem aquí els enllaços a aquest material (en castellà); els videos han estat realitzats, editats i gravats pel Servei d'Audiovisuals de la UB.

Gener: arqueoastronomia

L'arqueoastronomia és una ciència a cavall entre l'Arqueologia i l'Astronomia. Una ciència que se submergeix en el nostre passat per a, utilitzant les tècniques de les ciències socials, descobrir el coneixement dels cels per part dels nostres avantpassats, i quina era la influència que sobre ells tenia.

Anar a la pàgina de gener

Febrer: el Sol

Pot ser que sigui una de les milers de milions d'estrelles que habiten la Via Làctia, però hem tingut la sort d'orbitar entorn d'ella, i de fet és l'única estrella que no apareix com un inescrutable punt davant els nostres telescopis.

Et convidem a conèixer com és el Sol: la seva posició en la Galàxia, la seva composició química, la seva cara més violenta i la seva connexió amb el nostre planeta.

Anar a la pàgina de febrer.

Març: planetologia

La planetologia és la disciplina de l'Astrofísica que es centra en l'estudi dels planetes: la seva composició, el seu clima, el seu origen, etc.

Fins fa ben poc, el seu estudi només es centrava en els objectes del Sistema Solar, però des que el 1995, Michel Mayor i Didier Queloz van descobrir el primer planeta extrasolar orbitant una estrella similar al Sol, el seu camp de treball s'ha estès més enllà de les nostres "fronteres". Encara que en el camí s'ha perdut un planeta, ja que des del 24 d'agost de 2006, Plutó ja no és catalogat com a tal, sinó dintre d'una nova categoria, la de planeta nan.

Música i Astronomia

L'Univers per escoltar-lo

El projecte Musica i Astronomia preten ser una forma divertida, i musical, de passejar per l'Univers. Moltes han estat les obres que els compositors més celebres van escriure inspirant-se directament en els astres, o referint-se a ells d'alguna manera. Des de la simfonia "Júpiter" de Mozart, passant per la sonata "Clar de Lluna" de Beethoven, fins a arribar a la simfonia "Tità" de Mahler i la suite "Els Planetes" de Holst. theplanetsa.jpg Música i imatges de l'Univers formen un cóctel reeixit prenent com base partitures molt diverses. Què us semblaria convertir la "Petita Serenata Nocturna" de Mozart en la "Petita Serenata Astronòmica"?

Muntatges disponibles

Es tracta d'un conjunt de fantàstiques suites de videos d'alta definició i de contingut astronòmic, especialment dissenyats per a ser exhibits en gran format i de manera sincronitzada amb conegudes peces de música clàssica, interpretades per una gran orquestra en directe.

Et convidem a conèixer alguns fragments d'aquests muntatges. Si estàs interessat a exhibir algun dels videos o vols organitzar un concert amb ells posa't en contacte amb els autors.

Events en petit format

Oferim la possibilitat d'usar alguns muntatges amb la música gravada amb finalitats divulgatives. La llista d'aquests esdeveniments apareixerà en aquesta secció.

De moment ja pots usar el vídeo­ "Petita Serenata astronòmica" en aquest format. Posa't en contacte amb els autors indicant el motiu del seu ús.

Campanya "Saps on vius?"

Aquesta composició es basa en una imatge de la galàxia espiral M101 obtinguda pel telescopi espacial Hubble ( www.hubblesite.org). Es troba a una distància de vint-i-cinc milions d'anys-llum, i té una mida de 170.000 anys-llum. Aquesta galàxia conté cent mil milions d'estels, molts d'ells semblants al nostre Sol. Tant pel contingut d'estels com per la forma espiral, és molt semblant a la nostra Galàxia, la Via Làctia. Nosaltres, com part del Sistema Solar, ens trobem en un dels braços espirals de la Via Làctia, com suggereix la lupa sobre la imatge. Cliqueu sobre la imatge per veure-la a mida completa.

sapsonvius-petit.jpg

Podeu també veure una pancarta que reprodueix aquesta composició a gran format a la façana de la Facultat de Física i Facultat de Química de la Universitat de Barcelona (a l'avinguda Diagonal, al costat del metro Palau Reial). Com a part d'aquesta campanya de divulgació de l'any internacional de l'astronomia, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, el Consell Superior d'Investigacions Científiques, la Universitat de Lleida i la Societat Espanyola d'Astronomia, ha organitzat el cicle de conferències "Saps on vius".

Contacte

Si porteu a terme activitats públiques relacionades amb l'astronomia al llarg del 2024 i voleu formar part de l'AIA-IYA2024, o si senzillament desitgeu una informació que no trobeu als nostres webs, no ho dubteu. Escriviu-nos a:

aia2024 [a] astronomia2024.cat

Qui som? Xarxa catalana per a l'AIA-IYA2024

Centres d'investigació, universitats i observatoris

Museus i planetaris

Associacions d'aficionats

Empreses de divulgació

Altres entitats

Associacions col·laboradores